ReFOIL slotevent

Studiedag ‘Recycling the unrecyclable’

Mechanische recyclage van meerlaags kunststofafval – uitdagingen en toekomstperspectieven

Recyclage van meerlaags kunststof verpakkingsafval is zeer uitdagend. Door hun complexe structuur is het moeilijk om deze afvalfractie efficiënt te recycleren waardoor ze tot op heden als onrecycleerbaar worden beschouwd. Maar is dit werkelijk zo? Welke uitdagingen zijn verbonden aan de recyclage en hoe ziet de toekomst eruit? Is een shift van meerlaagse folies naar mono-materialen onvermijdelijk geworden? Of zijn er andere oplossingen in de maak?

Al deze vragen en meer behandelen we op deze studiedag met als scope het slotevent van het TETRA ReFOIL project: mechanische recyclage van meerlaags kunststof verpakkingsafval. Uit verschillende invalshoeken worden de uitdagingen en mogelijkheden omtrent recyclage onder de loep genomen. Zo komen resultaten uit projectmatig onderzoek aan bod van onder meer het ReFOIL en PROFIT project. ReFOIL focust voornamelijk op de verwerkbaarheid van meerlaagse schalen en folies tot nieuwe of bestaande toepassingen. Vanuit het PROFIT project wordt ruimer aandacht geschonken aan struikelblokken in de recyclage van post-consumer plastics zoals geur, kleur en mechanische eigenschappen. Verder is ook de industrie sterk vertegenwoordigd. Verschillende case bedrijven betrokken bij het ReFOIL project komen hun ervaringen en toekomstvisies op vlak van recyclage delen. Tijdens een afsluitend panelgesprek komen verschillende actoren uit de verpakkingsketen samen om actuele vragen rond de problematiek en toekomst van dergelijke multilayers te beantwoorden.

Doelpubliek: o.a. kunststofsector, afval- en recyclagesector, beleidsmakers, academische onderzoekers, retail & distributie

Inschrijven is verplicht en kan via: https://eventmanager.ugent.be/Studiedag

PROGRAMMA

9u30 | Ontvangst en verwelkoming

9u45 | Slotevent TETRA ReFOIL project – Recycling the unrecyclable: uitdagingen en mogelijkheden

met onder meer ervaringen vanuit de betrokken industrie:

Patrick Vandenberghe, Segers & Balcaen

Peter Van Acker, Packas

Nico Kimpe, Vanheede in samenwerking met Colruyt Group

Peter Segers, SUEZ

10u45 | PROFIT project - Struikelblokken in de recyclage van post-consumer plastics

11u15 | Pauze - Koffie & thee

11u30 | Panelgesprek - De toekomst van multilayers

Prof. Kim Ragaert, UGent

Veerle De Praeter, Amcor Flexibles

Peter Brughmans, Van Werven

TBA materiaalleverancier

TBA overheid/koepelfederatie

12u30 | Lunch

LOCATIE

Hyllit Hotel

De Keyserlei 28-30

2018 Antwerpen

Eenvoudig bereikbaar: op wandelafstand van station Antwerpen-Centraal en verschillende parkeermogelijkheden (o.a. parking van het hotel, parking De Keyser, Breidel, Astridplein, Century Center en Q-Park Keyserlei.

https://www.hyllithotel.be/nl/p/praktische-info/routebeschrijving

INSCHRIJVING

Inschrijven is verplicht en kan via: https://eventmanager.ugent.be/Studiedag

De studiedag is gratis voor bedrijven die lid zijn van de gebruikersgroep commissie van het TETRA ReFOIL project. Voor niet-leden bedraagt de deelnemingsbijdrage €150.

CONTACT & INFO

dr. Laurens Delva

CPMT- Centrum voor Polymeer- en Materiaal Technologie – UGent

Tel: +32 9 331 03 93

Email: laurens.delva@ugent.be

Deze studiedag wordt georganiseerd door Universiteit Gent - onderzoeksgroep CPMT (prof. Kim Ragaert), in samenwerking met VKC-Centexbel en KU Leuven onderzoeksgroep Propolis.


Keer terug