Studiedag Werken met gerecycleerde kunststoffen

studiedag gerecycleerde kunststoffen

UGent onderzoeksgroep CPMT (Centrum voor Polymeer- en Materiaaltechnologie) en Centexbel-VKC organiseren een studienamiddag omtrent het recycleren van polymeren. De scope is het slotevent van het IWT-TETRA project 'Ontwerpen, matrijzenbouw en procesparameters voor verwerken van polyolefine-recyclaten’ (TETRA MPO) van UGent, gecombineerd met de voorstelling van het huidige IWT-VIS traject 'Plast-i-Com’ van Centexbel-VKC en KULeuven.

verpakking

Het werken met gerecycleerde kunststoffen brengt nog steeds heel wat uitdagingen met zich mee, zeker als het gaat om gemengde polymeerstromen.
Welke polymeren kunnen we scheiden bij sortering? Wat kan er al dan niet samen verwerkt worden? Kunnen we deze mengsels opwaarderen met additieven? Zijn deze additieven op zich ook recycleerbaar? Hoe zetten we gerecycleerde kunststoffen het meest efficiënt in?

Al deze vragen en meer behandelen we op deze studienamiddag.

Het sorteren en recycleren van kunststoffen wordt steeds efficiënter. Recycleurs kunnen ook steeds meer materiaalstromen aanbieden. Een toelichting hierrond mag u verwachten door SITA en Vanheede, grote Vlaamse afvalverwerkers. In de nabije toekomst wordt het selectief inzameling van verpakkingsafval mogelijk uitgebreid onder het zogenaamde ‘PMD plus’ regime. FostPlus neemt u mee in de actualiteit van deze discussie. Tevens zal u toegelicht worden hoe grote producenten van kunststof verpakkingen omgaan met duurzaamheid en de recycleerbaarheid van hun producten. Om antwoorden te bieden omtrent het opwaarderen van gemengde stromen via de befaamde compatibilizers, kijken we uit naar de uiteenzetting van Polyscope, wereldleider in productie van deze additieven. Tot slot wordt de verwerkbaarheid van gerecycleerde kunststoffen tegen het licht gehouden vanuit de verschillende projectmatige onderzoeken aan UGent, Centexbel-VKC en KULeuven.

Pet flakes

Alvast geïnteresseerd? Neem dan binnenkort zeker eens een kijkje op www.p3lab.ugent.be.

Agenda

Bevestigde sprekers (met werktitel) zijn:

  • Kim Ragaert (UGent) - Uitdagingen voor de mechanische recyclage van kunststoffen
  • Christine Levecque (Suez-SITA) - Meer virgin plastics vervangen door gerecycleerd materiaal: de missie van Suez
  • Nathalie Viatour (FostPlus) - 'PMD plus': potentiële uitbreiding van de P-fractie in PMD
  • Isabel Deschrijver (Centexbel-VKC) - Recycling the 'Unrecyclable': compatibilisatie van gemengde kunststofstromen
  • Nico Kimpe (Vanheede) - Kunststofrecyclage buiten de comfortzone
  • Ardy Doelen (Polyscope) - Upcycling van engineering plastics met XERAN technologie

een laatste spreker wordt mogelijks nog toegevoegd, deze updates kunt u via de website volgen.

Vanaf donderdag 22 oktober zal de meest recente versie van het programma terug te vinden zijn op http://www.ugent.be/p3lab/en

De presentaties gaan door in het Nederlands.

Timing:

12u30 – 19u00, inclusief broodjeslunch en netwerkreceptie.

Locatie


Club Het Pand - Zaal Rector Vermeylen
Onderbergen 1
9000 Gent

Inschrijving

Inschrijven is verplicht en kan via: https://webapps.ugent.be/eventManager/events/studiedagrecycling

Deelnemen kost 150 euro (inclusief broodjeslunch en netwerkreceptie). Leden van Centexbel en Pack4Food kunnen inschrijven aan een gereduceerde prijs van 100 euro.

De studienamiddag is gratis voor leden van bedrijven die lid zijn van de gebruikerscommissies van de TETRA’s en Plast-i-Com. Zij kunnen via dezelfde link inschrijven voor de vergadering van de gebruikerscommissie.

Verantwoordelijke event:

Prof. Dr. Kim Ragaert

CPMT – Centrum voor Polymeer- en MateriaalTechnologie - Universiteit Gent
kim.ragaert@ugent.be


Keer terug