Verpakking kan voedselverlies vermijden

Minder verpakking is niet altijd beter voor het milieu. Tot deze conclusie kwam een studie van OVAM en Fost Plus waaraan ook Pack4Food actief meewerkte. Verpakkingen kunnen immers een belangrijke rol spelen in de strijd tegen voedselverspilling en kunnen zo de CO2 uitstoot helpen terugdringen.

Ruimere keuze aan portiegroottes en optimaal ontworpen verpakkingen kunnen ervoor zorgen dat consumenten de hoeveelheid voedsel kopen die ze ook echt nodig hebben. De milieu-impact van het verpakte product is immers in de meeste gevallen een stuk hoger dan die van de verpakking. Extra verpakking toevoegen is dan een goede zaak voor het milieu, op voorwaarde dat dit gecompenseerd wordt door het voorkomen van voedselverlies.

In de studie wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende voedselcategorieën want er bestaat geen universele oplossing voor alle levensmiddelen en in iedere situatie. De resultaten uit de studie worden duidelijk geïllustreerd met heel concrete voorbeelden in de nieuwsbrief van Preventpack.

De volledige studie werd gepubliceerd op de OVAM website en kan daar gratis gedownload worden.

In het kader van dit project werd ook een Pinterest pagina opgesteld rond innovatieve verpakkingsconcepten in het kader van voedselverlies. Inspiratie omtrent dit thema vindt u op https://www.pinterest.com/pack2savefood/.

Uitvoerders project: Studio Spark bvba in samenwerking met VITO en Pack4Food.

Opdrachtgevers: OVAM en FostPlus


Keer terug